T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Mersin Üniversitesi ve Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı ortaklığında projelendirilip inşa edilen “Gençlik Akademisi”, düzenlenen açılış töreni ile hizmete girdi.
Açılış törenine, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez, Mersin Milletvekili Hacı Özkan, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Mezitli Belediyesi Başkanı Neşet Tarhan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, Prof. Dr. Ali Kaya, Prof. Dr. Erol Yaşar, Genel Sekreter İsa Değirmenci, Rektör Danışmanları Prof. Dr. Murat Yakar ve Prof. Dr. Erdal Baykan, Gençlik Bilim Sanat Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Esma Dumanlı Kadızade, Kalkınma Ajansları Genel Sekreter Vekili Ahmet Rifat Duran, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, protokol üyeleri, Dekanlar, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Gençlik Akademisi gibi projelerin, gençlerin bilim ve teknoloji alanında becerilerinin ve yenilikçi kabiliyetlerinin geliştirilmesine yönelik hazırlandığını ifade eden T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez, “Gençlerimizin yarının önemli bilim insanları, akademisyenleri, mühendisleri, sanatçıları olma başarılarının altında çocukluktan itibaren çalışmaları yatıyor. Yurt dışındaki örneklere baktığınız bu bir ekosistem. Çocuk tek başına belli ilerleme sağlayabilir ama esasen onların bir araya geldiği sosyalleştiği üniversite camiası içerisindeki projeler çok kıymetli. Gençlerdeki merak duygusunu arttıran bu projeleri önemsiyorum” ifadelerini kullandı.
Yardımlaşma ve dayanışmanın çok önemli olduğunu ifade eden Dr. Çetin Ali Dönmez, akademisyenlerin dışında Üniversitemizdeki lisans ve lisansüstü öğrencilerin de Gençlik Akademisi’nde gençlerle buluşturulması gerektiğini söyledi. Dr. Çetin Ali Dönmez, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullardaki öğretmenlerin de öğrencilerini Üniversitemiz Gençlik Akademisi’ne getirip, eğitimlerini burada yaptıklarında çok faydalı sonuçlar alacaklarını söyledi.
Üniversitelerin, gençlerimizin istihdamda öne çıkabilmeleri için daha aktif konumda olması gerekliliğinin altını çizen Dr. Çetin Ali Dönmez, “Esas olan öğretmen-öğrenci ilişkisi. Eğer biz gençlerimizi bu yeni dünyada, yetkinliklerle donatırsak iş hayatında iş bulmalarını sağlayabiliriz. Mersin’in kalkınmasına katkı sağlayacak her projeye bizler destek olacağız. Devletimiz büyük ve imkanları çok kuvvetli. Sanayide ve teknolojide Türkiye ilerleyecek. Bu tarz projeler, işte bu hedef doğrultusunda hayata geçiyor. İnşallah bu akademiden yetişen gençler de ülkemize faydalı işlerde bulunurlar” dedi.
Türkiye’nin bilimden teknolojiye, sağlıktan eğitime tüm alanlarda öncü bir ülke olduğunu ifade eden Mersin Milletvekili Hacı Özkan ise, üniversitelerin ülkemizin geleceği gençlerimizin nitelikli olarak yetişmesinde katkıda bulunduğunu söyledi. Hacı Özkan, “Açılışını yaptığımız Gençlik Akademisi’nin Türkiye’de örnek bir proje olacağını düşünüyorum. Bizler, Mersin milletvekilleri olarak bize gelen projelerin tamamını destekledik. Her projenin, ülkemizin gelişmesine katkı sağlayacağına inanıyoruz. Özellikle gençlik merkezlerimizi sayısını arttırıyoruz. Merkez ilçeler ve Tarsus’ta birer gençlik merkezi yapacak ve en kısa sürede hizmete sunacağız. Bizler, geleceğimiz olan çocuklarımızın ve gençlerimizin bilim ve sanatla yaşantısını sürdürerek, dünyada söz sahibi olmasını hedefliyoruz. Gençlik Akademisi’nin de bu hedefe katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.
“Türkiye’de Genç Girişimci Merkezi ve Gençlik Akademisi’ne Sahip Tek Üniversite Mersin Üniversitesi”
Projedeki amaçlarının, 7-18 yaş arası gençleri faydalı işlere yönlendirip, zaman geçirerek eğitim alabilecekleri merkezler yapmak olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, ”İçinde bulunduğumuz merkezin ana özelliği, çocuk ve gençlere hitap etmesi. Üniversitelerin, sadece üniversite öğrencilerine değil, bu yaş grubundaki öğrencilere de hitap edebileceğini göstermiş olduk. Türkiye’de hem girişimcilik merkezi hem de gençlik akademisi bulunan başka bir üniversite yok. Buradaki tüm alanlarda, her türlü bilimsel aktivite yapılabilir durumda. Akademisyenlerimiz bu konuda elini taşın altına koyacak ve lisansüstü öğrencilerimizle birlikte buranın sürdürülebilirliğine katkı sağlayacaklardır” dedi.
Mersin’e kazandırılan bu eserle gençlerimizin meslek seçimi, hobi edinme ve düşündükleri bir projeyi hayata geçirme gibi tüm süreçlerde kendilerine destek olmayı sürdüreceklerini ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, projenin hayata geçirilmesinde emeği olan herkese teşekkürlerini iletti.
Gençlik Akademisi olarak, çocuklarımıza ve gençlerimize sahip olduğumuz yüce değerlerimizi kazandırmak düşüncesiyle yola çıktıklarını ifade eden Gençlik Akademisi Proje Koordinatörü ve Üniversitemiz Gençlik Bilim Sanat Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Esma Dumanlı Kadızade, böylesi önemli bir projenin hizmete girmesinden dolayı büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Doç. Dr. Esma Dumanlı Kadızade, ”33 ay önce başlayan ve 4.5 milyon TL bütçesi olan projemiz, 3700 metrekarelik alan üzerine inşa edildi. Tüm alanların üstün teknolojik ekipmanlarla donatıldığı binamızda eğitimler ise her atölyenin uzmanı olan akademisyenler tarafından verilecek. Projemiz, Türkiye’de üniversite bünyesinde gerçekleştirilen ilk bilim, sanat ve gençlik akademisi olma özelliğini gururla taşımaktadır” dedi.
Projenin gerçekleşmesi için Covid-19 pandemisi dahil birçok sorunla mücadele ettiklerini ifade eden Doç. Dr. Esma Dumanlı Kadızade, “Tüm zorluklara rağmen proje bütçesinden artan 1 milyon Türk Lirası’nı devletimize geri kazandırmayı başardık. Niyetimiz hayırdı, akıbetimiz de hayır oldu. Ben ve proje ekibim, ülkemizin geleceği çocuklara ve gençlere hizmet ettik, bu işin manevi hazzı her şeye değer. Proje başvurumuzu onaylayan sayın Lütfi Elvan’a, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcımız Dr. Çetin Ali Dönmez’e, Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Çamsarı’ya, tüm akademik ve idari personelimize teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Üniversite Devlet Konservatuvarı Sahne Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yağmur Arınlı’nın koordinatörlüğünde Bale Anasanat Dalı lise öğrencileri “Laperise” isimli Kafkas tarzı bale gösterisi ve Üniversitemiz Müzik Bölümü ortaokul öğrencilerinden Abdüllatif Jalkhi ve Ghalth Jalkhi ise Türk müziği dinletisi gerçekleştirdi.
Gösteri ve müzik dinletisinin ardından; Rektör Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez ve Gençlik Akademisi Proje Koordinatörü Üniversitemiz Gençlik Bilim Sanat Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Esma Dumanlı Kadızade birbirlerine karşılıklı teşekkür plaketi takdim etti.
Açılış töreni; protokol üyelerinin kurdele kesimi gerçekleştirerek hizmete açtığı Gençlik Akademisi’nin atölye ve laboratuvarlarının gezilmesi ile birlikte sona erdi.
3700 metrekarelik fiziki mekana sahip Gençlik Akademisi’nde; Çocuk Kütüphanesi, Etkili Sunum ve Hikâyeler Atölyesi, Robotik Kodlama Atölyesi, Maker Laboratuvarı, Scratch Kodlama Laboratuvarı, Mobil Uygulama, Web Tasarım ve Hackerspace Laboratuvarı, Sanal ve Artırılmış Gerçeklik Laboratuvarı, Oyun ve Drama Atölyesi, Dans Atölyesi, Müzik Atölyesi, Görsel Sanatlar Atölyesi, Matematik Atölyesi, STEM Laboratuvarı, Deney Laboratuvarı, Dil Laboratuvarı, tiyatro ve sinema salonu çocuklarımız ve gençlerimizin hizmetinde olacak.