DOLAR 34,0456 % 0.1
EURO 37,8299 % 0.3
STERLIN 44,8609 % 0.09
FRANG 40,2098 % 0.11
ALTIN 2.731,32 % 0,10
BITCOIN 58.127,00 2.626

Türkiye Savaşa Girecek mi? Strateji Ne Olmalı?

Yayınlanma Tarihi : Google News
0

Türkiye Savaşa Girecek mi? Strateji Ne Olmalı?

Son aylarda devletlerin ve devletimizin en üst kademelerinden 3. Dünya Savaşı sözleri sarfedilir oldu. İstedim ki, bu konuya bir el atayım.

Savaş ne için? Kim için?
abd, ingiltere ve israil merkezli savaşlar, çatışmalar, terör eylemleri ile doluydu 2023 yılı; 2024’te de devam ediyor ve yenileri çıkarılıyor, planlanıyor.
Tayyip Erdoğan yönetimindeki iktidar bir yandan Şanghay İşbirliği Teşkilatı’na girme hazırlıkları yaparken, bazı uzmanlar da Rusya’nın Polonya, Romanya veya başka bir nato ülkesini vuracağını ve 5. madde gereği Türkiye’nin de Rusya ile savaşmak yaptırım uygulamak zorunda kalacağını söylüyor.
NATO’NUN CANI CEHENNEME
Yani, istesek de istemesek de savaşa gireceğiz deniliyor.
Bu bence yanlış bir düşünce. Çünkü, Türkiye’nin defalarca pkk/pyd konusunda nato’ya yaptığı müracaatlarda bırakın Türkiye’nin yanında yer almayı, terörist örgüte silah, eğitim, siyasi alan açma yoluna gitti bu nato ülkeleri.
O halde Rusya’nın muhtemel bir saldırısında Türkiye de aynı duyarsız tavrı sergileyip Rusya’ya karşı savaşa girmez, Rusya ile ticari ve stratejik ortak adımlar atabilir.
SAVAŞ BİZİ BİTİRİR
Savaşı kazanan güçlü ülkeler bile, şayet yendikleri ülkenin madenlerine, altın rezervine el koymazlarsa güç kaybederler.
Yani savaş olacaksa getirisinin götürüsünden çok çok fazla olması gerekir.
Türkiye güçlü büyük bir ülke mi?
Hayır!..
Kendi kendimizi aldatmayalım; ne ekonomimiz güçlü, ne de harcadığımızı yerine koyabileceğimiz devasa silah sanayimiz var. Orta ölçekte bölgesel güce sahip bir devletiz. Hele ki uzun süreli bir savaşa asla dayanamayız.
Bunu söylemek itiraf etmek korkaklık değil, gerçeği kabullenmek ve ona göre adım atmaktır.
Son 10 yılda Türkiye silah sanayiinde muazzam ilerleme kaydetmiştir ve bu süper güç olana kadar savaşa girmeden devam ettirilmelidir.
HİÇ Mİ SAVAŞMAYACAĞIZ?
Akla gelen bir kaç soruyu da cevaplandırmam gerekiyor sanırım.
Mesela, ermenistan Azerbaycan’a saldırırsa… israil Mescidi Aksa’yı bombalarsa, işgal ederse… Rum kesimi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne saldırırsa..
Tabii ki bunlara karşı kayıtsız kalamayız, bu hadiseler bize doğrudan yapılmış saldırı hükmüne girer ve savaşmamız gerekir.
Lakin, abd’nin ingiltere’nin veya teröristlerin hamiliğini yapan bir nato ülkesinin Rusya veya bir başkasıyla olan meselesi bizi ilgilendirmez, bunu anlatmaya çalışıyorum.
Yani çıkacağı söylenen 3. Dünya savaşının tarafları arasında Türkiye olmayacaktır, olmamalıdır.
TÜRK BİRLİĞİ
Türk Devletleri Teşkilatı içine Macaristan’ı, Bosna Hersek’i, Pakistan’ı da daimi üye olarak alıp daha da güçlenmeli ve Pakistan sayesinde nükleer gücü de olan bir güçlü teşkilat haline getirilmelidir.
Bu güç Rusya ve Çin’e karşı değil, amerika, ingiltere, israil ve avrupalı diğer şımarık sömürgeci devletlere karşı tavır sergilemelidir.
abd ve ingiltere özellikle Rusya ve Çin’e karşı Orta Asya’daki Türk devletlerini kullanmak istemektedirler. Ellerindeki medya gücünü de kullanarak sık sık kışkırtıcı haberler yayınlamaktalar. Tek bir merkezden yönetilecek, merkezde her devletin temsilcisinin olacağı karar mekanizmasının tüm teşkilat üyesi devletlerde uygulanacak tavrı belirlemesi ani ve etkili mücadele için doğru olacağını düşünüyorum.
Biz “Arap Birliği Teşkilatı” gibi güçsüz, karar alamayan, kendi içinde kavga eden bir teşkilat olmamalıyız.
Birlikte, toplu hareket ettiğimizde Dünya üzerindeki bir çok meselede yaptırım sağlayabilecek gücümüz olur; hem Müslümanların, hem Türklerin hemde mazlumların haklarını koruyacak gücümüz olur.

İbrahim Tamer / Çamlıca Vadisi haber sitesi 8.7.2024

YORUM YAP