Kandıra’mızın gelişmesi için öncelikle tarım başta olmak üzere, hayvancılık ve turizm alanında gelişmesi gerekiyor demiştik.
Yazımıza kaldığımız yerden devam edelim.
15. Eskiden olduğu gibi köylerde, özellikle yeşil ve ormanlık alanlarıda yine arıcılık yapılmalıdır. Bu konuda arıcılık yapanlara destek verilmelidir. Belediye Tarım A.Ş bünyesinde ve kontrolünde, Ziraat Odası ile koordineli olarak iş birliği yapılabilir. Bal, besin değeri yüksek olan ve pahalı bir üründür. Arıcılar tarafından üretilen bu ballar Kandıra’m markası ile kavanozlara konulup, pazarlanıp, satışı yapılabilir. Arıcılık oldukça kazanç sağlayan bir meslektir. Ama maalesef ülkemizde arıcılık ve bal üretimi oldukça azdır.
16. Kandıra, balıkçılık alanında yüksek kapasiteye sahip bir ilçedir.
Kandıra’da balık işleme ve balık konservesi tesisi kurulabilir. Marmara Bölgesinin balık ihtiyaçların karşılanması açısından oldukça etkin rol oynayan bir ilçedir. Yapılacak balık işleme tesisleri Kandıra’mız için büyük gelir kaynağı olabilir.
17. Kandıra’mızın tanımını için spor müsabakaları duzenlenmelidir.
Hem deniz sporları, hem salon müsabakaları. hem Ata sporu güreş müsabakaları Kandıra’mızın hem reklamı açısından, hem de ticari anlamda gelir getirmesi sağlanabilir.
18. Kültür ve doğa turları düzenlenebilir.
Ormanlık alanlarıda yapılacak tesisler, insanların hem yemek ihtiyaçlarının karşılanması , hem temiz ve sakin bir ortamda, huzur içinde, ayrıca doğa ile iç içe tatil yapmaları sağlanabilir. Belediyeye ait ağaç ve kütük evler yapılabilir. Bu küçük tesisler turizm açısından oldukça iyi bir kazanç sağlayacak işletmeler olacaktır.
19. Kandıra’mıza dört yıllık fakültenin getirilmesi şarttır.
Esnafların ticari anlamda gelir elde etmesi için üniversitede ki bölümlerin artırılması ve dört yıllık fakültenin bir an önce açılması gerekiyor. Bir yerde ticaretin iyi olması için, esnafların para kazanması için insanların yoğun bir şekilde yaşaması ve alışveriş yapması gerekiyor. Kandıra bu anlamda nüfusu oldukça az.
20. Turşu üretim tesisi kurulabilir
Çiftçilerimizin ürettiği organik ürünlerden turşu yapılabilir. Bunun için tesis bile kurmak gerekmiyor. Çünkü köylerde ki hanımlar bu konuda oldukça becerikli ve oldukça da tecrübelidir. Yapılan turşular temiz kaplara konularak, Kandıra’m markası etiketiyle pazarlanıp, esnaflarımızıa, veya nihai müşterilere satışı yapılabilir. Köylerde yaşayan ev hanımları için oldukça iyi bir kazanç elde etmesini sağlayacaktır.
21. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğ
Ülkemizde büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği oldukça azaldı. Eskiden Türkiye, hayvancılık alanında çok güçlü bir ülke olup, et ürünleri olarak kendi kendine yeten bir ülkeydi. Köylerde hayvancılık eski kadar yapılmıyor. Yem fiyatlarında ki artışlar ve veteriner hizmetlerinin pahalı olması nedeniyle çiftçilerimiz hayvan yetiştiriciliği bıraktı. Köylerde Inek, tosun, boğa gibi büyükbaş hayvan yetiştiriciliği aslında ticari anlamda çok güzel gelir sağlayabilir. Çünkü et ve et ürünleri, ayrıca süt ve süt ürünleri üretimi üreticilerimize oldukça yüksek kazanç sağlanabilir. Burada önemli olan hayvancılık alanında girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve üretimin desteklenmesi gerekiyor.
22. Kümes hayvanları yetiştiriciliği
Kandıra’mızın köylerinde yaşam süren ve çiftçilikle uğraşan insanlarımız artık eskisi gibi kaz, ördek, hindi ve tavuk gibi kümes hayvanları yetiştiriciliği yapmıyor. Aslında kümes hayvanları yetiştiriciliği oldukça kazançlı bir işdir. Ama maalesef çiftçilerimiz yem fiyatlarında ki artışlar yüzünden üretim yapmıyor.
23. Festivaller
Kandıra’mızın marka olmuş bir çok ürünü vardır; Kandıra karpuzu, Kandıra yoğurdu, Kandıra hindisi, Kandıra keten bezi. Belli dönemlerde Kandıra’mızın marka olmuş ürünlerinin sergileneceği ve satışı yapılacağı statlar kurularak, festivaller düzenlenebilir. Ayrıca bu festivallerde konserler de verilebilir. Bu festivaller Kandıra’mızın çiftçilerine ve Kandıra’mızın esnaflarına kazanç sağlanabilir.
24. Çiçek ve gül yetiştiriciliği
Kandıra’mızın verimli topraklarında çiçek yetiştiriciliği yapılabilir. Çiftçilerimize verilecek destekler sayesinde seralarda lale, gül, zambak, papatya, orkide gibi çiçekler yetiştirilebilir. Yetiştirilen bu çiçekler iyi bir gelir kaynağı olabilir.
Saygılarımla!
Ayhan Yalçın Köşe Yazarı , 2019 seçimlerinde Kandıra Belediye Başkan Aday Adayı, Sivil Toplum Lideri, Siyasetçi ,İşletmeci, Satış Pazarlama uzmanı, Yaklaşık 50 farklı alanda eğitim ve sertifika sahibi,Eğitimci, Danışman, Genel Müdür, CEO