DOLAR 34,5641 % 0.05
EURO 36,6271 % -0.06
STERLIN 43,7860 % -0.17
FRANG 39,2191 % 0.25
ALTIN 2.922,65 % 0,81
BITCOIN 91.688,02 2.195

Piyangodan çıkan parayla hayır yapılabilir mi?

Yayınlanma Tarihi : Google News
0

Piyangodan kazanılan para diğer iştirakçilerin kaybettiği bir para olduğundan bir çeşit kumardır. Zira piyango kumarın unsurlarını bünyesinde taşımakta ve dinen haram kılınmış bir yasaktır.

Piyango veya benzeri kumar gelirleri ile bir fakire yardım yapmak ya da tesis yapılması veya hayır kurumlarının faydalanması, İslâmi açıdan bu kumarı meşru kılmaz. Çünkü her kumarda olduğu gibi taraflardan biri veya birkaçı kârlı çıkmakta, diğerleri ise zarara uğramaktadır. Bu da İslami açıdan caiz değildir.

Buna göre piyango, iddia veya bir başka haram parayla hayır yapılmaz, yapılsa da sevabı olmaz.

 

Hicri yılbaşı neyi esas alır?

Hicri takvim, Hz. Peygamberin Mekke’den Medine’ye hicretini tarih başlangıcı, muharrem ayının 1. gününü de yılın başı olarak kabul eden bir takvim sistemidir. Hicri yıl, ayın dünya etrafındaki dolaşımını esas aldığından 354 gündür ve Miladi yıldan 11 gün daha azdır.

İnsanlığın tarih boyunca önemli olayları başlangıç noktası kabul etme geleneği vardır. Nuh tufanı, Hz. İsa’nın doğumu, fil olayı gibi. Bu ve benzeri önemli olaylar başlangıç kabul edilip bu tarihlerden şu kadar önce veya şu kadar sonra diye diğer olayların zaman tespiti yapılır.

Hicretin 17. yılında, Hz. Ömer döneminde sahabenin ileri gelenleri toplandı. Bu toplantıda Hz. Ali’nin teklifiyle 622 yılındaki Hz. Peygamberimizin Mekke’den Medine’ye hicreti, Müslümanlar için tarih başlangıcı kabul edildi. İlk hicret eden kafile, muharrem ayında hicret ettiğinden dolayı da bu yılın ilk ayı olarak muharrem ayı kabul edildi.

 

 Ticari amaçla domuz yetiştirip satmak caiz midir?

İslam dini, insanı maddi ve manevi zararlardan korumak için bir takım kurallar koymuştur. Bu amaçla da pis, kötü ve zararlı olan şeyleri yasaklamış; temiz, güzel ve faydalı olanları da helal kılmıştır.

Kur’an-ı Kerim’de: “Allah, size ancak leş, kan, domuz eti ve Allah’tan başkası adına kesileni haram kıldı…” buyurularak (Bakara, 2/173) domuzun pis olduğu ve etinin de haram kılındığı açıkça ifade edilmiştir.

Bu ve benzeri ayeti kerimelerde domuz etinin necis ve yasak olduğu haber verilmiş, İslam alimleri tarafından da haram kabul edilmiştir. Hz. Peygamber de içki, leş, put ve domuz satımının kesinlikle yasaklandığını bildirmiştir. (Buhari, Büyu 111).

Konuyla ilgili bu ayet ve hadislere dayanan İslam âlimleri; domuzun Müslümanlar açısından mütekavvim (dinin mal kabul edip haram kılmadığı) bir mal olmadığını, mal olmayan bir şeyin Müslüman’ın mülkü olamayacağı gibi, akde de konu olamayacağını, bu sebeple satışının batıl ticaretinin haram olduğunu söylemişlerdir.

Buna göre domuzun yetiştirilmesi de, satılması da caiz değildir. Domuz üretimi veya ticaretinden elde edilen kazanç Müslüman’a helal değildir.

 

Günün Ayeti 

“Ey iman edenler! İçki, kumar, putlar ve fal okları şüphesiz şeytan işi pisliklerdendir. Bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz”

(Mâide, 5/90)

 

Günün Hadisi

“Bizden başkasına benzemeye çalışan, bizden değildir”

Tirmizi, “istizan,” 7.

 

Günün Sözü

Az günah işleyen rahat ölür.

(Hz. Ömer)

 

Günün Duası 

Allah’ım yeni yılımızı bize, ülkemize ve de bütün insanlığa hayırlı ve huzurlu eyle.

 

Bunları biliyor muyuz?

Emr-i bi’l ma’ruf nedir?

İslâm’ın hükümleri, genel prensipleri ve emirleri uyarınca yapılması ve söylenmesi gereken her söz ve fiili tavsiye etmektir.

 

Günün Nüktesi 

Hangi mü’min daha Faziletlidir? 

Abdullah İbni Ömer diyor ki:

Bir gün Resûl-i Ekrem’in yanında bulunuyordum. Ensardan bir adam gelip selâm verdikten sonra:

– Yâ Resûlallah! Hangi mü’min daha faziletlidir? diye sordu.

Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem de:

– “Ahlâkı en iyi olan mü’min”, diye cevap verdi.

O zât yine:

– Yâ Resûlallah! Hangi mü’min daha zekidir? diye sorunca:

– “Ölümü en çok hatırlayıp ölümden sonrası için en iyi hazırlık yapanlar zeki adamlardır” buyurdu.

(İbni Mâce, Zühd 31).

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

YORUM YAP