KKTC ile Türkiye arasında narenciye sektöründe ilişkiler sürerken Türkiye odaklı sorun sektörü olumsuz etkiliyor. Konuya ilişkin görüşlerine başvurduğumuz K.M.S Cypfruvex Ltd. Genel Müdürü Cemal Redif çarpıcı açıklamalarda bulundu. Geçmiş yıllarda narenciye konusunda sorunların yaşanmadığına dikkat çeken Redif, “Narenciye ürününde böcek konusunda yanlış ve yetersiz bilgiye dayanan anlaşılma yüzünden bazı sıkıntılarımız yaşandı. Geçtiğimiz yıl yeşillenme hastalığıyla ilgili bir olgu konuşuldu. Fakat yaptırdığımız testlerde ürünlerimizde hiçbir hastalık tespit edilemedi. Özellikle bakanımız kendi inceleme yapmasına rağmen böyle bir hastalığın olduğuna dair hiçbir belirti ortaya çıkmadı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet’inde yeşillenme hastalığı asla yoktur. Bunu taşıyıcı böceklerle ilgili önleme çalışmalarımız Predatör böcek doğal olarak yapılmaktadır. Öte yandan bu tip böcek türleri narenciyenin işleme anında yaşama şansı mümkün değildir. Umarız ana vatan Türkiye bu sezon bu bilgiler ışığında değerlendirme yapar; çünkü ana vatansız bir KKTC asla düşünülemez özellikle tarım alanında işbirliği olmazsa olmazımızdır. Tarım il müdürlüklerinin kalite kontrol birimleri uluslararası normları uygulamaları yeterli olacaktır. Biz Türkiye’de tarım alanında rekabet eden bir anlayış içerisinde hiçbir zaman olmadık. KKTC olarak anavatanımızın tarım alanındaki boşluklarını doldurmak iklimsel farklılıklarımızdan dolayı erkenci ürünleri ihraç etmek konusunda çalışmalarımız olmaktadır. Türkiye bizlere göre tarım alanında dev bir potansiyele sahiptir. Biz anavatanımız yanında bir damla sayılırız. Bizim bir yılık narenciye üretimimiz Türkiye’nin bir günlük paketlenen narenciye miktarını ancak bulabilmektedir. Tabi ki tarım ürünlerinin uluslararası normlara göre işlenmesi bizlerinde üzerinde durduğumuz en hassas konudur. Fakat Fümigasyon neticesinde ticarette büyük para kaybına sebep olduğu zaten bilinmektedir. Ben inanıyorum, bundan sonra Türkiye Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı ve ilgili birimlerin yetkilileri bizim tarım bakanlığımızın yapmış olduğu bilgilendirmeleri dikkate alacaktır. Geçmiş yıllarda olduğu gibi tarım alanındaki birlikteliği ve uyumu tekrar hayata geçireceğiz” dedi.
ASRIN PROJESİ
Öte yandan Türkiye’nin dragon çayında KKTC’ye sağladığı suyun önemine ilişkin açıklamalarda da bulunan Redif, asrın projesi olarak adlandırılan projenin öneminin altını çizerek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Anavatanımız Türkiye bizleri bir kartal gibi kanatlarının altına aldı ve korumaktadır. Dragon çayından KKTC’ye su götürme projesi gerçekten çok büyük işlev görmüştür. İçme suyu sorunumuzun yanında tarımda sulama suyu sorunu da kalmadı. Türkiye’nin ortaya koyduğu bu vizyon projesi sayesinde her gecen gün güçlenen bir KKTC var ve özellikle tarım alanında anavatanımızla paralel olarak ürün planlaması yapmaktayız. Tarım alanında bir rekabetçi anlayışımız asla olmamıştır. Biz Türkiye’nin bu alanda boşluğunu doldurmak üzere bir tarım planlaması yapmaktayız. Geçtiğimiz yıllarda özellikle pandemi döneminde tarımsal ürünlerin önemi ortaya çıkmıştı. KKTC olarak bizler anavatanımızla birlikte bu alanda yürümeyi sürdürmek iki kardeş ülke olarak geleceğe yürüme anlayışımızı sürdürmenin mücadelesini vermekteyiz. Son olarak şunu da ifade etmek isterim: Türkiye’nin desteği olmadan KKTC’nin yaşama şansı yoktur ve bu bağlamda koruma kontrol müdürlüklerinin duyarlı olması gerekmektedir.”